SPIENIANIE MLEKA

KROK 1

Przygotuj czysty i suchy dzbanek.

 

KROK 2

Nalej chłodne mleko do dzbanka do połowy jego objętości.

 

KROK 3

Usuń nadmiar wody z dyszy do spieniania mleka.

 

KROK 4

Ustaw dyszę do spieniania mleka w odpowiednim ułożeniu.

 

KROK 5

Chwyć jedną ręką rączkę dzbanka, drugą uruchamiaj i wyłączaj dyszę oraz kontroluj temperaturę mleka w trakcie spieniania.

 

KROK 6

Umieść końcówkę dyszy w dzbanku z mlekiem.

 

KROK 7

Rozpocznij spienianie, na początku końcówka dyszy musi być tuż pod powierzchnią mleka, aby stworzyć dużo pęcherzyków powietrza, gdy mleko osiągnie temperaturę 37˚C (czyli przekroczy temperaturę ciała) zanurz końcówkę dyszy około 1cm pod powierzchnią mleka i rozpocznij wirowanie, czyli łączenie piany z płynnym mlekiem. Pamiętaj, aby przez cały proces spieniania mleka druga dłoń spoczywała na zewnętrznej części bocznej ścianki dzbanka, dzięki czemu temperatura mleka będzie cały czas kontrolowana.

 

KROK 8

Zakończ spienianie mleka, gdy osiągnie ono temperaturę 65˚C (na dłoni wyczujesz wyraźny wzrost temperatury).

 

KROK 9

Wytrzyj dyszę czystą szmatką i usuń resztki mleka nad kratką ociekową ekspresu.

 

KROK 10

Usuń małe pęcherzyki powietrza delikatnie mieszając mleko w dzbanku.