SIPHON

KROK 1

Umieść filtr materiałowy, papierowy lub metalowy w górnej części syfonu równo i dokładnie tak, aby dopasował się do dna naczynia. Zablokuj filtr zaczepiając haczyk na dole tuby.

 

KROK 2

Wlej 500ml (ok. 500g) gorącej wody do dolnej części syfonu.

 

KROK 3

Włóż górną część syfonu do dolnej, nie wciskaj zbyt mocno, jedynie upewnij się, że jest prawidłowo umieszczona. Umieść urządzenie nad źródłem ciepła.

 

KROK 4

W trakcie gdy woda się podgrzewa, zmiel 30g kawy. Grubość zmielenia powinna być trochę drobniejsza niż do regularnej kawy przelewowej.

 

KROK 5

Gdy woda się zagotuje, w wyniku rozprężania się pary wodnej przejdzie do górnego zbiornika. Zmniejsz płomień (ale nie wyłączaj palnika). Nie przejmuj się niewielką ilością wody, która pozostanie w dolnym zbiorniku.

 

KROK 6

Kontroluj temperaturę wody, która znajduje się w górnym zbiorniku. Jej temperatura powinna być na poziomie 85-90˚C.

 

KROK 7

Wsyp do górnego pojemnika zmieloną kawę i delikatnie zamieszaj drewnianą szpatułką, upewniając się, że wszystkie drobiny się parzą.

 

KROK 8

Pozwól kawie zaparzyć się przez około 1:10 min.

 

KROK 9

Po tym czasie usuń syfon z nad palnika i zamieszaj kawę drewnianą szpatułką około 10 razy.

 

KROK 10

Kawa powinna filtrować się do dolnego pojemnika przez około 1 min. Parzenie dobiega końca, gdy cały napar zostanie przefiltrowany do dolnego zbiornika, a drobiny kawy uformują stożek w górnym naczyniu.

 

KROK 11

Zdejmij górną część syfonu i przelej napar do filiżanki. Aby smak był bardziej zbalansowany poczekaj około 5 minut przed wypiciem.