KROK 1

Zważ 20-22g kawy.

 

KROK 2

Zmiel kawę na podobną grubość jak kawę do espresso.

 

KROK 3

Nalej gorącą wodę do połowy objętości dolnego zbiornika.

 

KROK 4

Umieść metalowy filtr w dolnym zbiorniku.

 

KROK 5

Wsyp kawę do filtra i delikatnie nim potrząśnij, aby wyrównać powierzchnię.

 

KROK 6

Przeprowadź dystrybucję podobnie jak w przypadku przygotowania espresso, aby uzyskać bardziej równą, lepszą ekstrakcję.

 

KROK 7

Zakręć górną cześć na dolnym zbiorniku. Uważaj! Dolny zbiornik będzie bardzo gorący.

 

KROK 8

Umieść Mokę na palniku, ustawiając średni płomień.

 

KROK 9

Gdy woda się zagotuje, ciśnienie spowoduje wypływanie kawy do górnego zbiornika. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko („wybucha”) musisz zmniejszyć płomień, jeśli wypływa zbyt wolno, zwiększ płomień. Kawa jest zaparzona, gdy usłyszysz charakterystyczne syczenie uwalniającego się powietrza.

 

UWAGA! Moka będzie bardzo gorąca, więc przy przelewaniu naparu do filiżanki uważaj, żeby się nie poparzyć.