FRENCH PRESS

KROK 1

Zagotuj 1l (ok. 1000 g) wody.

KROK 2

Zważ 60 g kawy (proporcje to 6 g kawy na każde 100 g wody).

KROK 3

Zmiel kawę na dość grube drobiny, o wielkości około 1 mm.

KROK 4

Wsyp kawę do dzbanka.

KROK 5

Jeśli woda ma temperaturę 90-94˚C możesz rozpocząć parzenie. Zmocz równomiernie całą porcję kawy, wlewając podwójną porcję wody (jeśli parzysz 60 g kawy, na początku wlej 120 g wody).

KROK 6

Zamieszaj kawę drewnianą szpatułką i poczekaj 30 s.

KROK 7

Dodaj pozostałą część wody i ponownie zamieszaj.

KROK 8

Nałóż na górę naczynia pokrywę z tłoczkiem, ale nie naciskaj jej. Poczekaj 3-4 min.

KROK 9

Po upływie tego czasu naciśnij tłoczek przesuwając go do dołu dzbanka. Przelej kawę do ogrzanej filiżanki i delektuj się jej smakiem.