ESPRESSO

KROK 1

Wyjmij portafiltr z grupy, usuń kawę z poprzedniego parzenia, oczyść i wytrzyj sitko.

 

KROK 2

Połóż portafiltr na wadze i wytaruj wagę.

 

KROK 3

Zmiel porcję kawy do portafiltra.

 

KROK 4

Sprawdź wagę zmielonej dozy.

 

KROK 5

Następnie przeprowadź dystrybucję, przesuwając kawę tak, aby w każdym miejscu sitka znajdowała się jej taka sama ilość.

 

KROK 6

Połóż portafiltr na blacie, chwyć tamper i ubij kawę. Pierwsza część ubicia polega na jak najdokładniejszym wypoziomowaniu porcji kawy, gdy jesteś pewny, że tamper przylega równo z każdej strony sitka, delikatnie go dociśnij.

 

KROK 7

Wytrzyj portafiltr ręką, usuwając nieubite drobiny kawy i przepłucz głowicę grupy.

 

KROK 8

Umieść portafiltr w grupie i natychmiast rozpocznij parzenie.

 

KROK 9

Pierwsze krople espresso będą ciemne i powinny wypływać powoli. Wraz z upływem czasu parzenia kolor wypływającego naparu będzie stawał się coraz jaśniejszy. Po upływie 20-30s i uzyskaniu 20-30ml naparu zakończ parzenie.

 

KROK 10

Przed wypiciem możesz delikatnie zamieszać naparem, żeby smak był od początku idealnie zbalansowany albo wypić nienaruszone espresso obserwując łyk po łyku jak zmienia się jego smak.