DRIP

KROK 1

Zagotuj 300ml (ok. 300g) wody.

KROK 2

Zważ 18g kawy (proporcje to 6g kawy na każde 100g wody).

KROK 3

Zmiel kawę tak, aby jej grubość odpowiadała mniej więcej drobinom soli morskiej.

KROK 4

Umieść papierowy filtr w zaparzaczu. Następnie umieść zaparzacz na naczyniu, do którego będziesz parzyć kawę i zwilż filtr, przelewając przez niego około 150-200ml gorącej wody. Następnie wylej ją z naczynia.

KROK 5

Postaw zaparzacz razem z naczyniem na wadze i wsyp kawę na środek filtra, uważając, aby drobiny nie zostały na górnej części filtra, delikatnie potrząśnij zaparzaczem, aby powierzchnia kawy była równa. Wytaruj wagę.

KROK 6

Jeśli woda ma temperaturę 90-94˚C możesz rozpocząć parzenie. Rozpocznij nalewanie od środka porcji kawy, kolistymi ruchami przechodząc do boków filtra. Zmocz równomiernie całą porcję kawy, wlewając podwójną porcję wody (jeśli parzysz 30g kawy, na początku wlej 60g wody). Unikaj wlewania wody bezpośrednio po papierowym filtrze. Pozwól wodzie uwolnić CO2 z kawy, namaczanie powinno trwać 20-35s.

KROK 7

Po upływie tego czasu wlewaj kolejne porcje wody, cały czas zachowując schemat od środka do boków kolistymi ruchami. Staraj się utrzymywać jednakowy poziom wody w filtrze przez cały czas parzenia.

KROK 8

Całkowita ilość wody jaką trzeba przelać to 300ml (300g), a czas parzenia powinien wynieść około 3min. Po upływie tego czasu, gdy cała woda przeleci przez filtr, wyjmij go z zaparzacza i wyrzuć. Przelej kawę do ogrzanej filiżanki i delektuj się jej smakiem.