CHEMEX

KROK 1

Zagotuj 500ml (ok. 500g) wody.

KROK 2

Zważ 30g kawy (proporcje to 6g kawy na każde 100g wody).

KROK 3

Zmiel kawę na dość grube drobiny, o wielkości około 1mm.

KROK 4

Umieść papierowy filtr w Chemexie.

KROK 5

Zwilż filtr, przelewając przez niego około 150-200ml gorącej wody. Następnie wylej ją z naczynia.

KROK 6

Postaw Chemex na wadze i wsyp kawę na środek filtra, uważając, aby drobiny nie zostały na górnej części filtra, delikatnie potrząśnij Chemexem, aby powierzchnia kawy była równa. Wytaruj wagę.

KROK 7

Jeśli woda ma temperaturę 90-94˚C możesz rozpocząć parzenie. Rozpocznij nalewanie od środka porcji kawy, kolistymi ruchami przechodząc do boków filtra. Zmocz równomiernie całą porcję kawy, wlewając podwójną porcję wody (jeśli parzysz 30g kawy, na początku wlej 60g wody). Unikaj wlewania wody bezpośrednio po papierowym filtrze. Pozwól wodzie uwolnić CO2 z kawy, namaczanie powinno trwać 20-35s.

KROK 8

Po upływie tego czasu wlewaj kolejne porcje wody, cały czas zachowując schemat od środka do boków kolistymi ruchami. Staraj się utrzymywać jednakowy poziom wody w filtrze przez cały czas parzenia.

KROK 9

Całkowita ilość wody jaką trzeba przelać to 500ml (500g), a czas parzenia powinien wynieść około 4min. Po upływie tego czasu, gdy cała woda przeleci przez filtr, wyjmij go z Chemexa i wyrzuć. Przelej kawę do ogrzanej filiżanki i delektuj się jej smakiem.