AEROPRESS

KROK 1

Zagotuj 400 ml wody.

KROK 2

Umieść filtr w sitku.

KROK 3

Odmierz 20g kawy.

KROK 4

Zmiel ziarna kawy. Do przygotowania Aeropress’u z reguły używa się kawy zmielonej trochę drobniej niż do dripa (kawa przelewowa).

KROK 5

Umieść dolną część (tłok) w tubie.

KROK 6

Ustaw Aeropress na wadze i wsyp zmieloną kawę do tuby.

KROK 7

Zalej kawę wodą o temperaturze 85 – 94˚C. Na początku wlej około 40g wody, zamieszaj drobiny kawy drewnianą szpatułką, żeby upewnić się, że wszystkie będą się parzyć w równym stopniu. Poczekaj 30s, pamiętaj, aby mierzyć czas od pierwszego kontaktu wody z kawą.

KROK 8

Uzupełnij do końca wodą. Całkowita ilość to 250g. Poczekaj kolejne 30s, gdy stoper wskaże 1min delikatnie zamieszaj drobiny kawy drewnianą szpatułką.

KROK 9

Wykorzystaj pozostałą ilość wody do zmoczenia papierowego filtra i ogrzania naczynia, do którego będziesz parzyć kawę.

KROK 10

Wkręć sitko z papierowym filtrem na tubę. Po upływie 1:30min obróć Aeropress zdecydowanym ruchem, stawiając go na naczyniu i zacznij filtrować kawę naciskając tłok ręką.

KROK 11

Zagotuj 400 ml wody.

KROK 12

Postaraj się, aby cała woda przeszła przez kawę w czasie 30s, zakończ parzenie, gdy usłyszysz charakterystyczne syczenie uwalniającego się powietrza. Wyrzuć filtr z resztkami kawy, opłucz Aeropress i delektuj się smakiem kawy.